Beschuit zonder muisjes in de media
In de media wordt langzaam aan meer aandacht gegeven aan ongewenste kinderloosheid. Niet zo gek, want voor steeds meer stellen is een zwangerschap niet vanzelfsprekend. Jammer genoeg zijn het ook vaak ‘sensatieverhalen’ met als gemene deler: hoever ga je voor een kind? Van eicellen uit Rusland tot kostenposten van 30.000 euro. Het leest lekker weg, maar dit is geen gepast beeld bij ongewenste kinderloosheid.
Hoe ver je gaat, bepaalt ieder voor zich. Maar voor een grote groep vrouwen die alles heeft gedaan om zwanger te kunnen raken, eindigt de (vaak helse) zoektocht in een desillusie.
Wanneer stopt het proberen en start de rouwverwerking?
Het zou fijn zijn als er meer aandacht wordt geschonken aan het minder sensationele proces van ongewenste kinderloosheid: het zwarte gat dat zich aandient wanneer je de kinderwens definitief moet opgeven. Het verdriet en het acceptatieproces zijn vaak minder zichtbaar dan alle behandelingen, maar daardoor niet minder zwaar om te dragen.
Beschuit zonder muisjes vond als blog en als boek gehoor bij de media. Daar ben ik blij om. Alles wat het onzichtbare verdriet van ongewenste kinderloosheid zichtbaar kan maken, is een goede stap in de richting om het probleem bespreekbaar en toelaatbaar te laten zijn.
Uitzending Tijd voor Max
Psychologie Magazine
VROUW – bijlage Telegraaf
Reactie vanuit het UMC:
Wat een ontzettend mooie weblog heb je gemaakt. De fragmenten die ik zojuist gelezen heb zullen zonder twijfel herkenbaar zijn voor vele mensen die ik hier spreek.
De manier waarop je schrijft en de innerlijke reis die je gemaakt hebt vind ik inspirerend en moedig.
Ik zal zeker cliënten aanraden om eens een kijkje te nemen op jouw weblog.
Ik wens je veel geluk, inspiratie, kracht en doorzettingsvermogen toe op de weg die voor je ligt!
Vriendelijke groet,
Betty Oosterveer
Medisch maatschappelijk werk, UMC Utrecht.